Normaalivartaloinen kilpailija

18.04.2024

Barbie-nukkeja löytyy nykyisin monenlaisilla vartaloilla, on pitkää ja kurvikasta, nukkea eri ihonväreillä ja vaikka mitä, mutta ainakin reippaasti ylipainoinen puuttuu edelleen, ja vanhukset. Mutta tässä kirjoituksessani en käsittele niitä, vaan esittelen melko vähälle tunnettavuudelle ainakin Suomen suunnalla jääneet Lammily -nuket. Sillä, ainakin monet niin uskovat, Lammilyn nuket ajoivat Mattelin kehittämään Barbielle uusia vartaloita, jotka julkaistiin vuonna 2020.

Kyseessä on Nickolay Lamm -nimisen 25-vuotiaan miehen USA:ssa suunnittelema Barbie-nuken kilpailija. Tämä 19-vuotiaan normaalivartaloisen nuoren naisen mittoja jäljittelevä meikitön nukke sai runsaasti huomiota ilmestyessään. Pelkästään nuken teolliseen tuotantoon saattamiseksi toteutetussa joukkorahoituskampanjassa hankkeen yli 13 600 tukijaa tilasi ennakkoon yli 21 000 nukkea! Halu antaa lapsille "normaalimpi vartaloihanne" oli selkeä. 

Nukke sai nimensä tekijänsä sukunimen ja family-sanan risteytyksenä; Lammily. Ensimmäinen nukke tuli markkinoille 2014 - samana vuonna, jona Mattelin Barbie-nukkejen myynti putosi maailmanlaajuisesti 16%, kertoo Time-lehti. Nukkeja on julkaistu kaksi valkoihoista Traveler (nainen, Mia) ja Animal Rescuer (mies) sekä tummaihoinen nainen, Photographer (Sonia). Niiden lisäksi on valmistettu vaatteita, vaatekaavoja ja jopa "Lammily marks" -tarrapaketti, jolla nukelle voi laittaa pisamia, raskausarpia, mustelmia, haavoja, tatuointeja jne., "Period Party" -setti kuukautissuojia sekä "Lammily World" -kerho, josta kuukausimaksulla sai uusia ideoita siihen, miten nukeille voi askarrella esineitä ja vaatteita. 

Heitänpä tähän Barbien mittasuhteet (ennen uusia vartalotyyppejä) vs Lammilyn ja ihmisen mittasuhteet. Jos Barbie olisi ihmisen kokoinen, minkä kokoinen se olisi verrattuna Lammilyyn tai keskikokoiseen aikuiseen naiseen? Seuraavaa vertailua katsottaessa on kuitenkin syytä muistaa, että Lammily on mitoitettu 19-vuotiaan mukaan, ei aikuisen.

Barbie / Lammily / keskiverto nainen 

pituus 175 cm / 168 cm / 163 cm

rinnanympärys 91 cm / 81 cm / 85 cm

vyötärönympärys 46 cm / 79 cm / 85 cm

lantion ympärys 84 cm / 84 cm / 98 cm

pään ympärysmitta 56 cm / 51 cm / 51 cm

kaulan ympärysmitta 29 cm / 38 cm / 38 cm

Yllä oikealla Nickolay Lamm'in versioima "normaalivartaloinen" Barbie aidon Barbien vieressä, mutta Lamminly-nukke ei kuitenkaan tullut näyttämään tuolta, vaan ainakin minun silmissäni selvästi vaatimattomammalta. 

Mutta kuinka Lammily -nuket sitten menestyivät? Alkuinnostuksen jälkeen näyttää tuotanto hiipuneen. Eikö myynti alkanutkaan vetää pidemmän päälle? Saiko Nuori mies Lamm jo riittävän omaisuuden, ja menetti kiinnostuksensa nukkebisnekseen? Olihan jo ihka ensimmäinen Kickstarter -joukkorahoituspäivä tuottanut 106 000 US-dollaria ja ainakin miesnuken toteuttamiseen järjestettiin uusi joukkorahoitus. En saanut yhdellä kuukkeloimisella selville  joukkorahoitettiinko myös kolmas nukke. 

Oliko "tavallinen nukke" liian tavallinen? Vetosiko Lammily vanhempiin normaalilla vartalollaan, joka ei yllyttänyt pikkutyttöjä ihailemaan epärealistisen hoikkaa nukkea, mutta nukke ei kuitenkaan vedonnut jälkikasvuun? Halusivatko lapset tavallisuuden tilalta glamouria ja kimaltelevia vaatteita? Oliko Lammilyn valikoima kuitenkin liian suppea? Puuttuiko nukelta persoona, vaikka sen mukana tulikin passi, joka kertoi nuken etunimen. 

Mielenkiintoinen Darling Dollz'in video Lammilysta ja sen ei-menestymisestä.

Lammilyn kotisivuilla kerrotaan, että ensimmäinen nukke on "retired", eläkkeellä, eli tuotanto virallisesti lopetettu. Facebook-sivuilla myös toisen naisnuken kerrotaan siirtyneen eläkkeelle vuonna 2020. Viimeisin nukke on vuonna 2016 markkinoille tuotu miesnukke, jonka eläköitymisestä ei ole tietoa. 2019 valikoimaan tuotiin vielä uusia vaatteita ja näyttäviä juhlapukujakin. Tai ainakin niistä kerrottiin Facebookissa, myynnissä niitä ei ole näkynyt. 2020 oli ennakkotilattavissa kuuden kasvomaskin setti nukeille, mutta niistäkään ei ole faktaa tulivatko ne koskaan oikeasti markkinoille. Samana vuonna mainostettiin monia uusia nukkemalleja olevan tulossa, mutta ne eivät lopulta kuitenkaan edenneet sarjatuotantoon asti.

On selvää, että Lammilyn tarina on hiipunut. Yrityksen kotisivuja on päivitetty viimeksi vuonna 2018, Instagramia 2019 ja Facebook-sivua 2022. Viimeisin kirjoitus nuken kehittäjän kotisivuilla on vuodelta 2021.


#nukkefaktaa #muotinukkekoko #nukketietoutta #nukkeharrastus #muotinukke #muotinuket