Onko koolla väliä?

15.12.2021

Nyt ei sitten puhuta mistään miesten ja naisten välisestä ikuisuuskysymyksestä, vaan siitä, että joillakin nukkekotiharrastajien palstoilla barbiekoosta kertominen on kiellettyä. Meinaan vaan, että moinen karsinointi kismittää. Toki ymmärrän sen, ettei kuvia lasten barbietaloista haluta täyttämään palstoja, mutta kun meitä, jotka harrastamme minidioraamoja 1:6 mittakaavassa on myös paljon.


Nukkekotiharrastamisessa pienin mittakaava on 1:144. Lasten leikkeihin tarkoitetut Lundby-nukkekodit ovat kokoa 1:16-1:18. Tavallisin nukkekotimittakaava on 1:12. 1:6 eli barbiemittakaava lienee kookkain leisesti käytetty harrastusmittakaava. Toki nukkeja on saatavilla myös 1:;4 ja 1:3 -mittakaavoissa. Osa nukkekotiharrastajista ei arvosta tätä todellisena harrastamisena, mutta se on maailmalla jo varsin suosittu ja valtaa vahvasti alaa myös Suomessa. Kukin valitsee kokoluokan oman makunsa ja kotinsa tilojen mukaan.

Perinteinen nukkekoti elää usein mennyttä aikaa. Se voi olla omistajansa lapsuuden mummola tai sijaita vaikka 1800-luvun Englannissa tai ranskalaisessa linnassa. 1:6 -mittakaavassa harrastaminen elää pääsääntöisesti nykyaikaa. Barbiekoossa tyypillistä on myös dioramojen rakentaminen ja valokuvaaminen sekä tarinoiden kertominen. Tällaiselle harrastamiselle on oma FB-ryhmänsä nimellä "1:6 nukkekodit". Instagramissa on paljon tällaisia tilejä - parhaimmilla *) on lähes 400 000 seuraajaa ympäri maailmaa. BJoillakin barbienukkejen muotisuunnittelijoiden tileilläkin on yli 300 000 seuraajaa. Harrastajamäärä ei siis ole ihan pieni! Ei edes Suomessakaan, sillä meilläkin on jo muutamia useita kymmeniätuhansia seuraajia keränneitä tilejä.

Kirjoitin jutun 1:6-mittakaavassa harrastamisesta Nukkekotiyhdistyksen lehteen ja se on julkaistu  numerossa 2/2022.

*)  Edit maaliskuu'23 - parhaimmilla barbiekoon nukkeharrastustileillä nyt jo liki 400 000 seuraajaa! Tämä harrastus yleistyy huimaavaa vauhtia maailmalla, ja toki Suomessakin, joskin vuoden parin jälkijunassa esim. USA:han verrattuna..